Reactie FactCheckers op één over contactloos betalen: “Dit neigt naar bangmakerij. Het fenomeen komt bijna niet voor omdat de procedures gewoon werken”, zegt betaalleverancier CCV

Reactie FactCheckers op één over contactloos betalen: “Dit neigt naar bangmakerij. Het fenomeen komt bijna niet voor omdat de procedures gewoon werken”, zegt betaalleverancier CCV

Ieper 25 januari 2022 – “Contactloos betalen is veilig. Punt. Niet iedereen kan zomaar een betaalterminal of een bankrekening krijgen. Mocht iemand hier dan toch misbruik van willen maken, dan kunnen we de fraudeur quasi onmiddellijk tracen en wordt alles geblokkeerd”, reageert CCO Sam Arckens van CCV op de uitzending van FactCheckers op één.

Het programma dat vanavond wordt uitgezonden, lijkt op basis van de teaser en tijdens de voorbeschouwing bij De Inspecteur op Radio 2 alvast te suggereren dat het makkelijk is om geld te stelen door een betaalterminal tegen de portefeuille van een nietsvermoedende voorbijganger te houden.

“Het fenomeen doet zich naar onze kennis quasi niet voor, net omdat alle procedures werken”, gaat Arckens verder. “Dit neigt naar tendentieuze berichtgeving en maakt contactloos betalen zwart, terwijl het in tijden van COVID net beter is om minder fysiek contact met het toestel te hebben.”

Reporter Britt Van Marsenille koopt online een kaartlezer. “Enkel een toestel hebben volstaat natuurlijk niet. Wie betalingen wil ontvangen, moet een zogenaamd ‘acquiring’-contract afsluiten en een bankrekeningnummer doorgeven. Acquirers als CCV controleren uitgebreid wie een toestel krijgt en wie we betalingen laten aanvaarden. Ook de procedures om een bankrekening te krijgen zijn erg grondig”, zegt Arckens.

 

Belang van ‘Know Your Customer'

Het KYC-principe schrijft voor dat een financiële organisatie haar klant goed moet kennen, voordat deze als klant wordt geaccepteerd. “Om een goed beeld te krijgen, moeten we een klant waarvoor CCV de transactieverwerking doet, screenen. Dit heeft allemaal te maken met ons Know Your Customer beleid en de aangescherpte wet- en regelgeving rondom Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme en de Wet op financieel toezicht. Het doel van de screening is ten eerste vaststellen of de informatie die de klant presenteert juist is. Daarnaast worden risico’s en kansen van de onderneming in beeld gebracht”, stelt Arckens.

 

Ontradend effect: politie komt haar snel op het spoor

In een échte situatie krijgen mensen met criminele intenties dus al geen betaalterminal, laat staan een contract met een firma die betalingen verwerkt. Mocht dit toch lukken en er wordt tot de criminele daad overgegaan, zou de politie Britt Van Marsenille zeer snel op het spoor zijn.

“Verschillende gedupeerden gaan zeer snel via hun mobiele banking merken dat er onterecht geld van hun rekening is gegaan. Dat wordt gemeld en de verschillende frauduleuze betalingen worden snel en vaak geautomatiseerd aan 1 bepaalde betaalterminal gelinkt. De bevoegde instanties gaan direct de nodige blokkeringen uitvoeren en een onderzoek opstarten. Net omdat dit vlot gebeurt, doen criminelen dit naar ons weten dus quasi niet. Kortom: het systeem werkt en contactloos betalen is dus betrouwbaar”, besluit Arckens.

 

Over CCV

Betaalleverancier CCV bracht als eerste contactloos betalen naar België en kaart al langer de tendentieuze berichtgeving rond contactloos betalen aan. “Contactloos betalen is een groot succes. Het is een gemak voor zowel handelaren als consumenten: het gaat veel sneller en is in tijden van COVID veel hygiënischer. Sinds de invoering in 2015 stijgt het aantal transacties jaar na jaar. Ook het verhogen van de limiet voor contactloos betalen – op aandringen van CCV – heeft deze vorm van betalen sterk gestimuleerd”, stelt Arckens.

 

Sam Arckens, CCO van CCV
Sam Arckens, CCO van CCV
Over CCV

CCV is een internationale aanbieder van betaaloplossingen die meer dan 600.000 bedrijven bedient met end-to-end betaaloplossingen in Europa. Onze uitgebreide portfolio omvat transactieverwerking, online en closed-loop betalingen, acquiring-diensten en een breed scala aan instore en selfservice betaalterminals. Ons succes is gebaseerd op innovatie en een langdurige klantgerichte samenwerking via partnerships en met kmo's.