Handelaren mogen vanaf 9 augustus geen kosten meer aanrekenen voor elektronisch betalen

Betaalbedrijf CCV juicht wetswijziging toe

Ieper – 2 augustus 2018 – Vanaf 9 augustus 2018 mogen handelaren geen extra kosten meer aanrekenen voor het verwerken van elektronische betalingen. CCV, een van de leiders op vlak van elektronisch betalen in België, juicht deze maatregel toe: “Deze wetswijziging zal het elektronisch betalen verder stimuleren en is goed voor de handelaar én de consument”, zegt Sam Arckens, CCO van CCV.

In februari 2018 kondigde de regering aan dat ze de Europese regels, die het doorrekenen van de kosten voor elektronisch betalen verbieden, ging omzetten naar Belgisch recht. Vanaf 9 augustus is het effectief verboden om de kosten nog door te rekenen. 

 

Handelaren mogen wel nog elektronische betalingen onder een bepaald bedrag weigeren.

                               

Bijbetalen om te mogen betalen eindelijk afgeschaft

“Slechts een minderheid van de handelaren rekende nog steeds deze kosten door. De realiteit is dat deze handelaren daardoor zowel omzet als klanten mislopen. Klanten willen bij voorkeur met de kaart betalen en worden afgeschrikt door negatieve signalen zoals de vraag om bij te betalen om elektronisch te mogen betalen”, zegt Sam Arckens, CCO van CCV.

 

De consument vindt dat elektronisch betalen vandaag de dag een deel is van de shoppingervaring, net zoals bijvoorbeeld gratis parkeren.

 

“De handelaren die de transactiekosten niet meer gaan doorrekenen, zullen daar snel de voordelen van gaan inzien: meer omzet, minder negatieve commentaar van klanten, veel minder administratie en een veiligere winkel wegens minder cash”, nog volgens Arckens.

 

Kostprijs elektronisch betalen sterk gedaald voor de handelaar

CCV biedt oplossingen op maat voor elke handelaar, overigens zonder abonnementsformule. “Het is onze ambitie om elke handelaar te begeleiden naar de beste betaaloplossing, zowel online als offline. Aan handelaren die erg veel kleine bedragen aanvaarden, kunnen zeer interessante formules voorstellen”, vult Sam Arckens nog aan.

België was een van de laatste landen waar nog kosten werden aangerekend voor elektronisch betalen. “Het gebruik stamt eigenlijk nog uit de tijd dat voor elke elektronische betaling een telefoonverbinding tot stand werd gebracht”, weet Arckens. “Handelaren met kleine marges, zoals krantenverkopers, zagen hun winst verdwijnen door de communicatiekost. Vandaag is het overgrote deel van de betaalterminals via het internet met onze systemen verbonden, daardoor is die communicatiekost dus sowieso weggevallen. De sector heeft de voorbije jaren ook grote inspanningen geleverd om de kostprijs voor kleine bedragen stevig te verlagen voor handelaren.”

Afschaffing doorrekenen transactiekosten zal ontwikkeling nieuwe betaalproducten versterken

CCV gelooft dat deze wetswijziging zal bijdragen aan de ontwikkelingen van nieuwe vormen van betalen zoals mobiele en contactloze betalingen.

We evolueren naar een context waarbij bedragen onder de € 25 met de kaart contactloos worden betaald. Dat hier geen kosten aan worden toegevoegd door de handelaar, zal de groei in dit segment enkel versterken", nog volgens Arckens. 

CCV pakt jaarlijks uit met cijfers rond contactloos betalen. U vindt deze als bijlage.

Sam Arckens staat ter beschikking voor duiding naar aanleiding van deze wetswijziging (tekst als bijlage)

Contacteer ons
Over CCV

CCV is een internationale aanbieder van betaaloplossingen die meer dan 600.000 bedrijven bedient met end-to-end betaaloplossingen in Europa. Onze uitgebreide portfolio omvat transactieverwerking, online en closed-loop betalingen, acquiring-diensten en een breed scala aan instore en selfservice betaalterminals. Ons succes is gebaseerd op innovatie en een langdurige klantgerichte samenwerking via partnerships en met kmo's.