CCV Blog: Toekomst van het elektronisch betalen in België – de kaart is nog niet dood
Sam Arckens is CCO bij CCV België
Een tijdje geleden kwam CCV naar buiten met cijfers rond contactloze betalingen in België. We haalden aan dat België op vlak van elektronisch betalen nog steeds achterophinkt.
Ondanks alles zijn er veel innovatieve oplossingen die het de handelaar en de consument op de (middel)lange termijn veel makkelijker gaan maken: Payconiq, bijvoorbeeld, om er maar een te noemen. Ook Bancontact deed (letterlijk) zijn duit in het zakje, door het verwerken van kleine bedragen goedkoper te maken. Hier en daar wordt intussen gesuggereerd dat de klassieke betaalterminal en de betaalkaart geen lang leven meer beschoren zijn. Sta me toe dit even te nuanceren.
België-Nederland: pragmatisch blijven
In België hebben we nog een weg af te leggen. In Nederland (waar CCV marktleider is) moet je uitleggen waarom je niet contactloos kan betalen. In België moet je uitleggen dat het überhaupt bestaat. Het aandeel contactloos betalen ligt in België nog onder de 1%. We moeten als leverancier van betaaldiensten rekening houden met die achterstand, net om het de consument makkelijk te maken.
Ga je nu de terminals weghalen die de kaart leest via de chip, dan kan nog maar 1% van de Belgische consumenten betalen. Dat moet je dus niet willen.
Het gaat nog steeds om vertrouwen
Mensen kennen de kaart en weten dat die veilig is. Ze stellen zich nog steeds veel vragen rond nieuwe technologieën. Is dat allemaal wel veilig? Hoe zit het met de privacy?
Uiteindelijk moet er ook een stuk vertrouwen worden gecreëerd. Payconiq is zijn merk aan het opbouwen, de banken staan erachter. Maar het duurt even vooraleer iedereen de stap zet om er een bankrekening aan te hangen. Zeker voor consumenten die nu nog schrik hebben van contactloos betalen, is het een grote stap.
Een veel gehoord argument is dat jongeren coulanter met privacy omgaan dan ouderen. Dat blijkt niet zo te zijn, maar ze zijn wel veel flexibeler. Voor de ene toepassing willen ze hun privacy wel opgeven, als er iets tegenover staat, terwijl voor het ander ze helemaal niet bereid zijn om hun privacy op te geven. Het is dus niet zo dat het vertrouwen er automatisch zal komen, met het voortschrijden van de generaties: het zal voor de sector een uitdaging blijven om het vertrouwen te verdienen.
Het gaat ook om gebruiksgemak
Gemak moet voorop staan. Dat blijkt ook uit het Nederlandse initiatief Shopping Tomorrow; de consument is op zoek naar gemak en wil over alle kanalen heel eenvoudig een bestelling kunnen doen en kunnen betalen. Eigenlijk past de slogan van de Nederlandse Belastingdienst wel bij het thema payment: ‘betalen, leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker’.
Wie als handelaar zijn of haar klant zo vlot mogelijk wil blijven bedienen, zal dus nog een tijdje ook een betaalterminal moeten aanbieden, naast zoveel mogelijk andere vormen van elektronisch betalen.
In de omnichannel wereld komt het erop aan om met een zo breed mogelijk aanbod van betaalmogelijkheden te komen, over de kanalen heen. Het stimuleren van het elektronisch betalen van kleine bedragen past ook in dit verhaal, de demarche van Bancontant om deze veel goedkoper te maken, was dan ook een slimme zet.
Pragmatisch, niet verkrampt
Los van de zekerheid dat de betaalterminal en de kaart nog wel een tijdje deel blijven uitmaken van het betaalproces, moeten we als betaalsector vermijden om verkrampt op nieuwe technologieën te reageren. Ik heb Uber nog nooit zo sympathiek gevonden als toen de taxibranche ze probeerde tegen te houden. CCV blijft alvast waakzaam en probeert nieuwe technologieën als een opportuniteit te beschouwen, eerder dan ze te gaan tegenwerken. Dat is naar ons gevoel de manier om handelaars en consumenten op de lange termijn vlot te blijven bedienen. De volgende jaren dus zeker nog met kaart en terminal.
Sam Arckens is CCO van CCV België