“België moet de limieten voor contactloos betalen zo snel mogelijk verhogen”

“België moet de limieten voor contactloos betalen zo snel mogelijk verhogen”

Betaalverwerker CCV wil dat sector snel verantwoordelijkheid neemt en verwijst naar Nederland als voorbeeld

Ieper – 26 maart 2020 – Betaalverwerker CCV roept de brede sector van het elektronisch betalen op om snel werk te maken van het verhogen van de limiet voor contactloos betalen. Deze limiet ligt nu vast op € 25 maar kan gemakkelijk opgetrokken worden tot € 50. “Er is geen reden om het niet te doen”, zegt CEO Dimitri Beck. “Alle argumenten zijn pro, het veiligheidsrisico is bevattelijk en het is een zeer nuttige maatregel voor de volksgezondheid in tijden van Corona.” Beck verwijst naar Nederland, dat vorige week al tot de verhoging overging. CCV België roept ook op tot de oprichting van een Belgische Betaalvereniging, om in de toekomst sneller te kunnen ingrijpen en te innoveren.

Limiet per betaling van € 25 naar € 50 en gecumuleerd van € 50 naar € 100

Om corona te bestrijden en dus minder in contact te komen met cash of met de toetsen van een betaalterminal, zorgde de betaalvereniging in Nederland er vorige week voor dat de limiet per contactloze betaling verhoogd werd van € 25 naar € 50. Je kan er nu betalingen doen tot € 50 door je kaart gewoon tegen de betaalautomaat te houden en je moet je pincode pas ingeven als je na verschillende betalingen meer dan € 100 uitgeeft. “Minder fysiek contact betekent minder kans op besmetting”, zegt CEO van CCV Dimitri Beck. “We mogen niet langer wachten.”

 

Dit moet concreet gebeuren

Concreet moeten betaalschema’s zoals Bancontact, MasterCard, Visa, Amex hun regels aanpassen en moeten de Belgische banken (waarvan de grootste aandeelhouder zijn van Bancontact) de instellingen aanpassen. Daarnaast moeten betaalverwerkers zoals CCV en Worldline een beperkt aantal parameters veranderen op hun systemen en vervolgens kunnen de mensen contactloos betalen. 

 

"De beslissing moet gewoon genomen worden”, zegt Beck. “Wij willen snel schakelen. Bij gebrek aan een Belgische betaalvereniging kan minister Muylle instaan voor de coördinatie.”

 

Volgens Dimitri Beck heeft België naar analogie met Nederland ook een Betaalvereniging nodig. 

“Ons land loopt niet voorop op vlak van elektronisch betalen. We zouden geweldige stappen vooruit kunnen zetten als overheid, banken, leveranciers en handelsorganisaties samen vooruit durven kijken. Een Belgische Betaalvereniging zal dit proces versnellen”, zegt Beck.

 

Betaalvereniging Nederland verhoogde limieten al 

De Nederlandse betaalvereniging was de motor om snel tot een verhoging van de limiet over te gaan. In de Betaalvereniging zijn alle spelers in de sector vertegenwoordigd. 

CEO van de CCV Group Enny van de Velden getuigt:

“De betalingsindustrie levert een belangrijke bijdrage in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus - en we hebben maar weinig tijd om in te grijpen. Het is belangrijk om binnen deze sector gecoördineerde actie te ondernemen die de besluitvormers bijeenbrengt. In de aanpak van deze crisis zijn de activiteiten van ons bedrijf in Nederland goed afgestemd op de acties van andere belangrijke spelers in het betalingsverkeer - onder de paraplu van de onafhankelijke Betaalvereniging. Een dergelijk initiatief zou zeker ook in België goed werk kunnen leveren.”

 

Story image

CEO Dimitri Beck (CCV Belgë)

Story image

CEO Enny van de Velden (CEO CCV Group)

 

Over CCV

CCV is een internationale aanbieder van betaaloplossingen die meer dan 600.000 bedrijven bedient met end-to-end betaaloplossingen in Europa. Onze uitgebreide portfolio omvat transactieverwerking, online en closed-loop betalingen, acquiring-diensten en een breed scala aan instore en selfservice betaalterminals. Ons succes is gebaseerd op innovatie en een langdurige klantgerichte samenwerking via partnerships en met kmo's.